Η ψυχοθεραπεία μέσω τέχνης προσφέρει πολλά περισσότερα από μια απλή δημιουργική δραστηριότητα. Η ψυχοθεραπεία μέσω τέχνης (art therapy) αποτελεί μια επιστημονικά τεκμηριωμένη μέθοδο ψυχοθεραπείας που συμβάλλει στην ενίσχυση της ψυχικής μας υγείας.
Ας δούμε τι αναφέρουν κάποιες επιστημονικές έρευνες σχετικά με τα οφέλη της:
1. Μείωση του στρες και του άγχους
Μελέτες δείχνουν ότι η ενασχόληση με οποιαδήποτε μορφή τέχνης και η δημιουργία μειώνει τα επίπεδα κορτιζόλης, της ορμόνης του στρες. Μόλις 45 λεπτά καλλιτεχνικής έκφρασης μπορούν να μειώσουν σημαντικά το άγχος, ανεξάρτητα από τις καλλιτεχνικές δεξιότητες του ατόμου.
-Girija Kaimal et al. (2016), Drexel University.
2. Βελτίωση της αυτοεκτίμησης
Η διαδικασία της δημιουργίας τέχνης ενισχύει την αίσθηση επιτυχίας και βελτιώνει την αυτοπεποίθηση και την αυτοεικόνα. Μέσω της οπτικοποίησης συναισθημάτων, τα άτομα αναγνωρίζουν τη δύναμή τους να δημιουργούν και να εκφράζονται.
-Slayton, D’Archer, & Kaplan (2010) – Art Therapy Outcomes Study.
3. Υποστήριξη στη διαχείριση δύσκολων εμπειριών
Η τέχνη προσφέρει έναν ασφαλή χώρο για την εξερεύνηση δύσκολων εμπειριών. Τα άτομα που εκφράζουν το τραύμα τους μέσα από εικόνες συχνά βρίσκουν καλύτερους τρόπους να το διαχειριστούν, μειώνοντας με τον τρόπο αυτόν την ψυχολογική δυσφορία.
– Malchiodi, C. A. (2015) – Creative Interventions with Traumatized Children.
4. Ενίσχυση κοινωνικών δεξιοτήτων
Σε ομαδικά πλαίσια, η ψυχοθεραπεία μέσω τέχνης προωθεί την επικοινωνία, τη συνεργασία, το μοίρασμα και την ενσυναίσθηση. Είναι ιδιαίτερα ωφέλιμη για παιδιά και εφήβους με χαμηλή κοινωνική πρόθεση.
-Schweizer, C., Knorth, E. J., & Spreen, M. (2014). Art Therapy with Children with Autism Spectrum Disorders.
5. Καλύτερη σύνδεση με τα συναισθήματα
Η τέχνη αποτελεί έναν μη λεκτικό τρόπο επικοινωνίας. Άτομα που δυσκολεύονται να εκφράσουν συναισθήματα και σκέψεις με λόγια βρίσκουν τη ψυχοθεραπεία μέσω τέχνης ως μια αποτελεσματική εναλλακτική για να εξωτερικεύσουν και να επεξεργαστούν συναισθήματα.
-Moon, C. H. (2002). Studio Art Therapy.
-ΙΜΑΝ ΣΑΛΗΜ, ΕΙΚΑΣΤΙΚΗ ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΥΤΡΙΑ