Τώρα που η pop ψυχολογία κάνει αρκετά συχνά την εμφάνισή της, μαζί της έρχεται και η λέξη FOMO, τι είναι όμως αυτό; Το FOMO είναι το ακρώνυμο του «Fear of Missing Out», δηλαδή είναι το αίσθημα ανησυχίας ή λύπης που βιώνουμε όταν πιστεύουμε ότι χάνουμε σημαντικές εμπειρίες, ευκαιρίες ή κοινωνικές δραστηριότητες. Σε μια εποχή όπου η τεχνολογία μας επιτρέπει να έχουμε συνεχή πρόσβαση στη ζωή των άλλων μέσω των κοινωνικών δικτύων, το FOMO έχει γίνει μια διαδεδομένη συναισθηματική πρόκληση.
Η πίεση για συνεχείς επιλογές, είτε πρόκειται για την καριέρα, τον τρόπο ζωής ή τις κοινωνικές δραστηριότητες, μας δημιουργεί την αίσθηση ότι κάθε απόφαση μπορεί να είναι η καθοριστική. Αυτή η αβεβαιότητα μπορεί να οδηγήσει σε άγχος, μειωμένη αυτοεκτίμηση και μια συνεχή ανάγκη για επιβεβαίωση από το κοινωνικό μας περιβάλλον.
Το FOMO μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ψυχική μας υγεία. Άτομα που το βιώνουν συχνά αισθάνονται άγχος και ανασφάλεια που συνδέονται με το φόβος ότι δεν κάνουν τις “σωστές” επιλογές στη ζωή τους. Γεγονός φυσικά που πηγάζει και από τη χαμηλή αυτοεκτίμηση. Επίσης, συχνά πέφτουμε στην παγίδα να συγκρίνουμε τη ζωή μας με τις φιλτραρισμένες εκδοχές που βλέπουμε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αυτό όλο προκαλεί μια μεγάλη πίεση στους ανθρώπους για να παίρνουν συνεχώς αποφάσεις, φοβούμενοι ότι θα χάσουν κάτι καλύτερο.
Ένα από τα πράγματα που χρειάζεται να κάνουμε στην καθημερινότητά μας είναι να αναγνωρίζουμε όλα τα καλά που μας συμβαίνουν. Αντί να εστιάζουμε σε ό,τι χάνουμε, μπορούμε να εκτιμήσουμε αυτά που ήδη έχουμε. Η καθημερινή πρακτική της ευγνωμοσύνης μάς βοηθά να επικεντρωθούμε στις εμπειρίες και τις σχέσεις που έχουν πραγματική αξία. Οι επιλογές που καλούμαστε να κάνουμε καθημερινά πρέπει να είναι συνειδητές και με βάση τα προσωπικά μας θέλω. Είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε ότι δεν μπορούμε να τα έχουμε όλα και ότι οι επιλογές μας πρέπει να αντικατοπτρίζουν τις πραγματικές μας αξίες και ανάγκες. Επικεντρωθείτε σε αυτό που σας δίνει ικανοποίηση, όχι σε αυτό που φαίνεται «ιδανικό» στους άλλους.Η συνεχής έκθεση σε στιγμές «κορυφής» της ζωής των άλλων μπορεί να εντείνει το FOMO. Ο καθορισμός χρονικών ορίων στην καθημερινή χρήση των κοινωνικών δικτύων και η αποφυγή της αλόγιστης κύλισης (doomscrolling) μπορούν να μειώσουν την αρνητική επίδραση τους. Όπως έχουμε πει και σε προηγούμενα άρθρα, η ποιότητα των σχέσεων είναι πιο σημαντική από την ποσότητα. Εστιάστε στη δημιουργία αυθεντικών δεσμών με άτομα που σας προσφέρουν ουσιαστική σύνδεση και αλληλεγγύη. Το σίγουρο είναι ότι δεν μπορούμε να είμαστε παντού και να τα κάνουμε όλα. Η αποδοχή αυτής της πραγματικότητας είναι ζωτικής σημασίας για την εσωτερική μας γαλήνη και την ενίσχυση της αυτοεκτίμησης. Το να έχουμε σαφείς στόχους μάς βοηθά να παραμένουμε συγκεντρωμένοι σε αυτό που πραγματικά έχει σημασία για εμάς, αντί να προσπαθούμε να ακολουθήσουμε κάθε πιθανή επιλογή που μας παρουσιάζεται.
Το FOMO και ο ορισμός του δεν χρειάζεται να μας τρομάζουν. Είναι ναι μεν ένα ψυχολογικό φαινόμενο που επηρεάζει πολλούς ανθρώπους στη σύγχρονη κοινωνία, αλλά μπορεί να αντιμετωπιστεί με συνειδητές στρατηγικές. Αντί να προσπαθούμε να ζήσουμε τα πάντα, είναι πιο σημαντικό να επιλέγουμε συνειδητά τι μας κάνει πραγματικά ευτυχισμένους. Μέσα από την αυτογνωσία, την ευγνωμοσύνη και την ανάπτυξη αυθεντικών σχέσεων, μπορούμε να μειώσουμε το αίσθημα της έλλειψης και να ζήσουμε μια ζωή πιο γεμάτη και ικανοποιητική.