Body Shaming ή Body positivity;

Δύο ορολογίες, οι οποίες μπορεί να συγχέονται, να μπερδεύονται και πολλές φορές να μη ξέρουμε πως να διαχειριστούμε. Στις μέρες μας, διανύουμε μια εποχή στην οποία παρατηρούμε αρκετές ακρότητες. 

Από τη μία, υπάρχει το κίνημα του body positivity, που ουσιαστικά πρεσβεύει το να αποδεχόμαστε το σώμα μας με τις τέλειες ατέλειες του. Αυτό όμως, δεν αναφέρεται μόνο στα κιλά όπως πολλοί μπορεί να σκέφτονται. Αναφέρεται και σε διάφορα χαρακτηριστικά, όπως μια πιθανόν όχι και τόσο ίσια μύτη, ένα πιο ασυνήθιστο σχήμα προσώπου ή το μέγεθος των δαχτύλων των ποδιών. Στόχος είναι άρα να αποδεχτούμε ότι ίσως να μην ακολουθεί τα πρότυπα ομορφιάς που επικρατούν τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Από την άλλη, υπάρχει η ορολογία του body shaming, το οποίο αφορά μια συμπεριφορά όπου κάνουμε κάποιον με τα σχόλιά μας να ντρέπεται για το σώμα του. Και πάλι εδώ το θέμα δεν έχει να κάνει μόνο με τα κιλά. 

Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι τα τελευταία χρόνια υπάρχει μία μεγάλη στροφή προς τον υγιεινισμό. Υγιεινισμός, είναι η υπερβολική ενασχόληση, με το να ζούμε μια ζωή που θα μας προσφέρει υγεία. Δηλαδή να τρώμε συγκεκριμένα φαγητά, να τα μαγειρεύουμε με συγκεκριμένο τρόπο, να κοιμόμαστε συγκεκριμένες ώρες το βράδυ, να κάνουμε κάποιο συγκεκριμένο είδος άσκησης και η οποιαδήποτε παρέκκλιση από αυτούς τους κανόνες που έχει θεσπίσει το άτομο στον εαυτό του δεν θα είναι αποδεκτή και υπό καμία συνθήκη, όπως γιορτές, αργίες ή κάποια ασθένεια. 

Θέλοντας λοιπόν πολλοί άνθρωποι να προωθήσουν αυτά που πιστεύουν, ειδικά τώρα με την άνθιση των social media όπου οι πληροφορίες διαχέονται ταχύτατα, έχουν την τάση να προσπαθούν να πείσουν και άλλους για τα δικά τους πιστεύω. 

Αξίζει λοιπόν να σημειωθεί ότι το θέμα εδώ στρέφεται γύρω από την ακρότητα αλλά και τον φανατισμό. Κανείς δεν έχει δικαίωμα να κακοχαρακτηρίζει το σώμα κάποιου άλλου, είτε αυτό έχει να κάνει με τα κιλά είτε με κάποιο άλλο χαρακτηριστικό. Ο στόχος μας πρέπει να είναι η προσωπική δουλειά με τον εαυτό μας και να είμαστε δεκτικοί σε αυτά που δεν μπορούμε να αλλάξουμε. Όσο για αυτά που θέλουμε και μπορούμε να αλλάξουμε, να στοχεύουμε στο να κάνουμε οποιαδήποτε αλλαγή πάνω από όλα για τον εαυτό μας. Αν υπάρχει κάτι στο σώμα μας που θέλουμε να αλλάξουμε σίγουρα η γνώμη κάποιου ειδικού θα είναι αρκετά βοηθητική. Να αποφεύγουμε το φανατισμό και την απογοήτευση, να αγαπάμε τον εαυτό και το σώμα μας και να προσπαθούμε για τις βελτιώσεις που εμείς θεωρούμε σημαντικές, απολαμβάνοντας παράλληλα και τη διαδρομή προς την εκπλήρωση του στόχου μας.

μοιράσου το:

Facebook
Twitter
Pinterest
Μετάβαση στο περιεχόμενο