Η μοναξιά των εορτών

Είναι μια περίοδος κατά την οποία ακόμα και οι μοναχικοί άνθρωποι «κινδυνεύουν» να νιώσουν μοναξιά. Ή μήπως όχι; Αυτό που προβάλλεται από πολλά μέσα, όπως η τηλεόραση και τα social media, είναι ότι αυτές τις ημέρες επιβάλλεται να έχεις άλλους ανθρώπους γύρω σου. Ακόμα κι αν εσύ νιώθεις πως θα ήθελες να είσαι με τον εαυτό σου ίσως κάτι μέσα σου να σε αναγκάζει να σκέφτεσαι αλλιώς. 

Με την ιδέα ότι όλοι διασκεδάζουν να πλανάται στον αέρα. Το αίσθημα της μοναξιάς ακόμα και όταν βρίσκεσαι με κόσμο μπορεί να γίνει αβάσταχτο, ειδικά όταν δεν νιώθεις όπως θα προσδοκούσες. Ακόμα όμως κι αν είσαι όντως μόνος, η μοναξιά είναι κάτι το οποίο είναι απόλυτα φυσιολογικό να σε τρομάζει με τις παρούσες συνθήκες. Οφείλεις, ειδικά τώρα, να αφουγκραστείς τον εαυτό σου περισσότερο από ποτέ. Χρειάζεται να αξιολογήσεις τις ανάγκες σου χωρίς να τις κρίνεις και να είσαι ανοιχτός και απαλλαγμένος από τα μοτίβα αυτού που δυνητικά αναμένονται από εσένα. Άλλωστε τα μοτίβα υπάρχουν για να σπάνε και να αλλάζουν. 

Ένας τρόπος για να αντιμετωπίσεις τη μοναξιά είναι για αρχή να την αναγνωρίσεις. Να κάνεις μια ανασκόπηση του πως βρέθηκες στο σημείο όπου είσαι τώρα και τι θα μπορούσες να αλλάξεις. Το ερώτημα είναι, είσαι όντως μόνος ή κάνεις αυτή την επιλογή; Τι μπορείς να αλλάξεις σε αυτή την κατάσταση; Ίσως ένα μήνυμα ή ένα τηλέφωνο σε κάποιο άτομο που αμελείς εδώ και καιρό να επικοινωνήσεις, να είναι μια καλή αρχή. 

Όπως και να έχει όμως, το να νιώσεις μοναξιά κάποιες στιγμές δεν μπορεί υποχρεωτικά να σε αποτρέψει από το να περάσεις όμορφα, έστω και μόνος σου. Δώσε λίγο παραπάνω αγάπη στον εαυτό σου και κάνε όσα πράγματα σε κάνουν να νιώθεις καλά και να περνάς όμορφα με εσένα πάνω απ’ όλα. 

Να θυμάσαι ότι το άτομο που είναι χρήσιμο να συμπαθείς περισσότερο από όλα, είσαι Εσύ! Ότι κι αν επιλέξεις, δώσε αξία σε εσένα, χωρίς την προσδοκία ότι δεν θα υπάρξουν αρνητικά συναισθήματα και δύσκολες στιγμές.

μοιράσου το:

Facebook
Twitter
Pinterest
Μετάβαση στο περιεχόμενο