
ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΙΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ SUMMER CAMP
«Ο Κήπος της Ελπίδας: Σπορά Συναισθημάτων»
- Στόχος: Συνεργασία, ενίσχυση της αυτοεκτίμησης, σύνδεση με τη φύση.
- Περιγραφή: Κάθε παιδί θα σπείρει ένα φυτό ή σε γλαστράκι στον κήπο, συνδέοντας το φυτό με ένα συναίσθημα ή μία αξία που το ενδυναμώνει ή που θέλει να την ενισχύσει. Μπορεί να είναι αγάπη, φιλία, χαρά κ.λπ. Καθώς τα παιδιά φροντίζουν τα φυτά τους, συζητούν για τη σημασία της φροντίδας και της ανάπτυξης, και πώς αυτό αντικατοπτρίζει την ανάπτυξή τους ως άτομα.
- Ενίσχυση της Αυτοεκτίμησης: Καθώς τα φυτά μεγαλώνουν ή παρατηρούμε τις αλλαγές τους, τα παιδιά βλέπουν τη σύνδεση μεταξύ της προσωπικής τους ανάπτυξης και της ανάπτυξης του φυτού, ενισχύοντας την αίσθηση ότι η φροντίδα και η υπομονή φέρνουν θετικά αποτελέσματα.
«Ζωγραφίζουμε Μαζί»
- Στόχος: Συνεργασία και ενίσχυση της αυτοεκτίμησης.
- Περιγραφή: Τα παιδιά χωρίζονται σε ζευγάρια ή μικρές ομάδες και ζωγραφίζουν ένα κοινό έργο. Κάθε παιδί ζωγραφίζει ένα κομμάτι του έργου, και στο τέλος ενώνουν όλα τα κομμάτια για να δημιουργήσουν ένα ενιαίο έργο τέχνης. Αυτό ενισχύει την έννοια της συνεργασίας και της αίσθησης ότι η δουλειά του κάθε παιδιού είναι σημαντική.
- «Μουσικές Καρέκλες» (Μουσικοκινητικά παιχνίδια)/ Ελεύθερος χορός
- Στόχος: Κίνηση, αυτοεκτίμηση, έκφραση μέσω της μουσικής.
- Περιγραφή: Στην αρχή της δραστηριότητας, τα παιδιά ακούν διάφορα τραγούδια και κινούνται ελεύθερα στο χώρο, ακολουθώντας το ρυθμό και την ενέργεια της μουσικής. Στη συνέχεια, με τη μουσική υπόκρουση, τα παιδιά δημιουργούν ομαδικές κινήσεις ή χορευτικά, εκφράζοντας τα συναισθήματά τους μέσω της κίνησης.
2. Πειράματα
- Στόχος: Ενίσχυση φαντασίας και κριτικής σκέψης, ανάπτυξη της δημιουργικότητας και των κοινωνικών δεξιοτήτων όπως η συνεργασία, η αυτοεκτίμηση και η μάθηση νέων επιστημονικών εννοιών με τρόπο διασκεδαστικό και πρακτικό.
Παραδείγματα πειραμάτων:
Ηφαίστειο με Μαγειρική Σόδα και ξύδι ή λεμόνι (Χημικό Πείραμα)
- Υλικά:
- 1 φλιτζάνι μαγειρική σόδα
- 1 φλιτζάνι ξύδι ΄η λεμόνι
- Κόκκινο χρώμα (προαιρετικά)
- Μικρό πλαστικό μπουκάλι ή ποτήρι
- Δίσκος ή πλαστική επιφάνεια για να αποφύγετε τη διαρροή
3. Μessy Play ( ρύζια, μακαρόνια, πάγος, χρώματα, νερό, άμμος κλπ)
4. Επιμορφωτικές παιδικές ταινίες με τη χρήση προτζέκτορα σε αίθουσα ειδικά διαμορφωμένη σαν σινεμά για παιδιά, μία φορά την εβδομάδα και μετά συζήτηση ή δημιουργία έργου εμπνεόμενοι από την ταινία.
5. Καθρεφτης θετικών μηνυμάτων για τον εαυτό (θα είναι στην καθημερινή πρωινή ρουτίνα μας)
6. Ενίσχυση αυτοπεποίθησης. (ΔΕΙΤΕ ΣΧΕΤΙΚΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΕΔΩ) https://www.youtube.com/watch?v=mafHwxerOGY&ab_channel=LakeWashingtonSchoolDistrict
7. «Ζωγραφίζω με το σώμα μου»
Περιγραφή:
- Εξηγούμε στα παιδιά ότι σήμερα τα χέρια κάνουν διάλειμμα!
- Τα ενθαρρύνουμε να ζωγραφίσουν:
- με τους αγκώνες
- με τα πόδια (πατώντας ή «ζωγραφίζοντας» με πινέλο ανάμεσα στα δάχτυλα)
- με τον ώμο τους (αν υπάρχει βοήθεια/καθοδήγηση)
- με το στόμα (κρατώντας ένα πινέλο)
- με το κεφάλι/μέτωπο (τοποθετώντας ένα πινέλο σε μπαντάνα/στέκα)
- Τα αφήνουμε ελεύθερα να πειραματιστούν με το σώμα τους και τα υλικά.
- Όταν τελειώσουν, θα κάνουμε ένα mini gallery walk όπου κάθε παιδί δείχνει τι δημιούργησε και με ποιο μέρος του σώματος.
Οφέλη της δραστηριότητας:
- Απελευθέρωση από το “σωστό-λάθος”
- Σωματική επίγνωση: Τα παιδιά μαθαίνουν το σώμα τους με νέους τρόπους και συντονίζουν διαφορετικά μέλη.
- Αισθητηριακή εξερεύνηση: Αγγίζουν, πατούν, νιώθουν τα χρώματα και τις υφές.
- Ενίσχυση αυτοπεποίθησης: Δοκιμάζουν κάτι έξω από τα συνηθισμένα και νιώθουν περήφανα για το αποτέλεσμα.
- Διασκέδαση και συνεργασία: Γελάμε, ενωνόμαστε, δημιουργούμε χωρίς άγχος.
- Εμπλουτισμός εκφραστικών μέσων: Τα παιδιά ανακαλύπτουν ότι η έκφραση δεν περιορίζεται στα χέρια ή στο χαρτί και απελευθερώνονται
5 ΗΜΕΡΕΣ, 5 ΞΕΧΩΡΙΣΤΕΣ ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ!
Σε όλες τις θεματικές εβδομάδες προτείνονται διάφορες κινητικές δραστηριότητες αδρών κινητικών δεξιοτήτων οι οποίες προάγουν την ομαδικότητα, ακολουθία κανόνων, συνεργασία κλπ. Επίσης, ενισχύουν δεξιότητες αμφίπλευρου κινητικού συντονισμού, κινητικού ιδεασμού, συγκέντρωσης, οπτικοκινητικού συντονισμού, ισορροπίας, ταχύτητας, αντανακλαστικών.
ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ:
- Αγάπη εαυτού
Μέσα από δραστηριότητες καλλιτεχνικές, κοινωνική αλληλεπίδραση και σωματική κίνηση το παιδί θα μάθει βασικά έννοιες όπως :
- Ποιος είμαι (θετικά & αρνητικά μου)
- Είμαι ο εαυτός μου και μου αρέσω
- Τι είναι η αυτοπεποίθηση
- Τι είναι η αυτοεκτίμηση
- Πως χτίζω αυτοεκτίμηση
- Εικόνα σώματος μου – πρόληψη αρνητικής εικόνας σώματος
- Εκπαίδευση βασικών αξιών (ευγνωμοσύνη, ειλικρίνεια, δοτικότητα, σεβασμός, υπομονή, ευγένεια, συνεργασία, συμπόνια, αγάπη στη φύση και τα ζώα)
- Ανάπτυξη συναισθηματικής νοημοσύνης
- Πως βάζω όρια και υπερασπίζομαι τον εαυτό μου
- Διεκδικώ με τον σωστό τρόπο τα θέλω μου
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ:
- Φτιάχνω το πορτρέτο του διπλανού μου (τα παιδιά είναι εναλλάξ στον ρόλο του ζωγράφου και του μοντέλου, χρειαζόμαστε μια διάφανη επιφάνεια π.χ. σκληρή ζελατίνα, την οποία θα κρατά το μοντέλο σταθερή μπροστά του και πάνω σε αυτή θα ζωγραφίζει ότι βλέπει ο ζωγράφος)
- Σωματογνωσία, ενίσχυση βλεμματικής επαφής, συγκέντρωσης, παραμονής σε μία δραστηριότητα, λεπτής κινητικότητας, ποσόστωσης δύναμης στο γραφικό μέσο, προγραφικών δεξιοτήτων, σύνδεσης με την ομάδα
- Φτιάνω με φυσικά υλικά (φύλλα, ξύλα, χώμα, όσπρια, ρύζι κλπ) το πορτρέτο του εαυτού μου, όπως εγώ το βλέπω
Μετά συζητάμε για τα δύο αυτά έργα, ομοιότητες, διαφορές, κατανοούμε τη διαφορετικότητα και την διαφορετική οπτική του κάθε ανθρώπου.
Πολυαισθητηριακά ερεθίσματα, λεπτή κινητικότητα, ενίσχυση εικόνας εαυτού, σωματογνωσία, χρόνου παραμονής σε μία δραστηριότητα, φαντασίας / ιδεατού, δεξιοτήτων διαλόγου και συμμετοχής σε ομάδα.
2. Άγχος
Ένα συναίσθημα που στην εποχή μας έχει εμφανιστεί έντονα ακόμα και σε μικρότερες ηλικίες.
Εμείς μέσα από ευχάριστες και διασκεδαστικές δραστηριότητες (παιχνίδια, κατασκευές, ταινίες, κοινωνικές ιστορίες) θα μάθουμε:
- Τι είναι το άγχος
- Πως μας κάνει να νιώθουμε
- Πως καταλαβαίνουμε ότι έχουμε άγχος
- Τεχνικές αντιμετώπισης
Αφού τα παιδιά κατανοήσουν τι είναι το άγχος, θα εκπαιδευτούμε σε τεχνικές ηρεμίας και χαλάρωσης που το παιδί θα μπορεί να χρησιμοποιεί και στη μετέπειτα ζωή του για να χαλαρώσει ή να ρυθμίσει το αρνητικά του συναισθήματα.
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ:
- Κυνήγι κρυμμένων συναισθημάτων (όπως και στο κυνήγι θησαυρού, θα έχουμε χαρτάκια με οδηγίες και γρίφους προσαρμοσμένα την ηλικιακή ομάδα των παιδιών, σχετικά με τα συναισθήματα, το άγχος, τους φόβους)
- Κουκλοθέατρο (κάποια παιδιά θα είναι θεατές, κάποια θα παίζουν και μετά θα γίνεται εναλλαγή ρόλων)
- Θεραπευτικός πηλός (π.χ. δημιουργία μιας φιγούρας που αντιπροσωπεύει το άγχος)
- Δημιουργώ το δικό μου βαλιτσάκι χαλάρωσης (σε ένα μεγάλο κουτί, το οποίο θα το ζωγραφίσουμε εξωτερικά, το κάθε παιδί επιλέγει και βάζει μέσα σε αυτό αντικείμενα, παιχνίδια που το χαλαρώνουν)
- Δημιουργώ τη γωνιά χαλάρωσής μου / το καταφύγιό μου / φωλιά (ζητάμε από τα παιδιά να δημιουργήσουν με ό,τι υλικά θέλουν και όπως το θέλουν μια γωνιά που θα τους βοηθά να χαλαρώσουν, να είναι χαρούμενα και ασφαλή )
- Δημιουργώ το κουτί της Αν-ησυχίας : δίνουμε σε κάθε παιδί ένα άδειο κουτί, του ζητάμε να το διακοσμήσει με τα αγαπημένα του πράγματα, να το καλύψει με αυτοκόλλητα κλπ., ύστερα να γράψει σε χαρτάκια τις ανησυχίες / φόβους της ημέρας και να τις τοποθετήσει στο κουτί μία μία.
- KIDS YOGA!
3. Αυτονομία – Μαγειρική, κηπουρική, επαφή με τη φύση
- Παράσταση μαγειρικής (χωριζόμαστε σε μικρότερες ομάδες π.χ. 3, η κάθε ομάδα αναλαμβάνει να παρουσιάσει στους υπόλοιπους με όποιον τρόπο θέλει (π.χ. ζωγραφική, τραγούδι, χορό, σκετσάκι κλπ ) την συνταγή (υλικά και εκτέλεση) που έχει διαλέξει, να παρασκευάσει το φαγητό / γλυκό . Σε κάθε ομάδα αντιστοιχεί και μία υπεύθυνη θεραπεύτρια .
- Δραστηριότητες καθημερινής ζωής, άμεση εμπλοκή σε έργο, πολυαισθητηριακά ερεθίσματα, συμμετοχή σε ομάδα, συνεργασία, κατανόηση κανόνων, ακολουθία οδηγιών, ενίσχυση λεπτών και αδρών δεξιοτήτων, ιδεατού, πράξης, κινητικού προγραμματισμού,
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ:
- Φτιάχνω τη δική μου ποδιά / στολή μαγειρικής ! (Μπορούμε να ζητήσουμε να φέρουν μια παλιά μεγάλη κοντομάνικη μπλούζα των γονιών π.χ. , ώστε να την κόψουμε όπως χρειαστεί και κάθε παιδί να τη βάψει όπως εκείνο θέλει ώστε να φτιάξει τη δική του ποδιά / στολή μαγειρικής (την οποία θα χρησιμοποιήσει στην παράσταση μαγειρικής που θα ακολουθήσει)
- Ενίσχυση δημιουργικότητας, λεπτών κινητικών δεξιοτήτων, προγραφικών δεξιοτήτων
- Φτιάχνουμε το δικό μας φυτολόγιο!
- Εκμάθηση ορισμένων βασικών λουλουδιών / δέντρων που βρίσκονται αρκετά συχνά στις γειτονιές μας, ενδυνάμωση λεπτών κινητικών δεξιοτήτων (χρήση ψαλιδιού, κόλας κλπ), προγραφικών και γραφοκινητικών δεξιοτήτων (θα γράφουν το όνομα του καθενός), πολυαισθητηριακά ερεθίσματα, επαφή με τη φύση, συγκέντρωσης, μείωση άγχους
- Κατάσκοποι φρούτων! (αφού έχει προηγηθεί η δραστηριότητα δημιουργίας φυτολογίου, μπορούμε να κρύψουμε πλαστικά λαχανικά/ φρούτα σε διάφορα σημεία του κήπου και να τους ζητήσουμε να τα βρουν και έπειτα να μας πουν από ποιο δέντρο ή φυτό προέρχονται, να μας παρουσιάσουν κάποια από αυτά και ίσως να πει το κάθε παιδί ποιο είναι το αγαπημένο του και γιατί (αντιστοίχιση αντικειμένων, στερεογνωσία, συγκέντρωση, συμβολικό παιχνίδι, έκφραση, διάλογος, σύνδεση ομάδας, ενίσχυση γνωστικών δεξιοτήτων)
- Γινόμαστε κηπουροί και φτιάχνουμε τον δικό μας κήπο / μποστάνι, μαθαίνουμε τα βασικά χαρακτηριστικά του κήπου και να τον φροντίζουμε
- Δραστηριότητες καθημερινής ζωής, εμπλοκή σε έργα, συμμετοχή σε ομάδα, συνεργασία, ακολουθία οδηγιών, πολυαισθητηριακά ερεθίσματα, μείωση στρες και επιπέδου διέγερσης, ενίσχυση συγκέντρωσης, παραμονής σε μία δραστηριότητα, γνωστικών δεξιοτήτων, λεπτής και αδρής κινητικότητας, χρήση εργαλείων (π.χ. φτυαράκι τσουγκράνα) επαφή με τη φύση, ανοχή σε απτικά ερεθίσματα
- Ταξίδι στον κόσμο των ζώων (φέρνουμε τα πλαστικά ζωάκια από την αίθουσα και ζητούμε από τα παιδιά να φτιάξουν το κατάλληλο περιβάλλον/σπίτι για το καθένα (π.χ. θάλασσα, δάσος, χωράφι/ πεδιάδα…), προτείνεται να ακολουθήσει συζήτηση για το σεβασμό απέναντι στα ζώα, πώς πρέπει να τους φερόμαστε
- Εκμάθηση ζώων και αντιστοίχιση με το φυσικό τους περιβάλλον, δημιουργικότητα, φαντασία, γνωστικές δεξιότητες, επαφή με τη φύση
4. Sensory, messy play
Πολυαισθητηριακά ερεθίσματα, εκδήλωση συναισθημάτων, μείωση επιπέδου διέγερσης, συσχέτιση με την ομάδα, δημιουργικότητα, φαντασία, χρήση υλικών
Oobleck (μη Νευτώνιο υγρό), messy play (δραστηριότητες ενδυνάμωσης δεσμών ομάδας, κατανόησης αξιών, δημιουργίας ιστορίας, προσομοίωση bulling)
5. Ημέρα εξέλιξης / Ημέρα νέων γνώσεων
Μέρα που μαθαίνουμε κάτι καινούριο!
Μέσα από ατομικές παρουσιάσεις, θεατρικό παιχνίδι, τραγούδια, ποιήματα, αλλά και παιχνίδια (κρεμάλα, scrabble, Βρες τη λέξη κλπ) το παιδί σας θα μάθει ή θα ξαναθυμηθεί κανόνες γραμματικής & ορθογραφίας, θα δουλέψει την ανάπτυξη γραπτού & προφορικού λόγου και θα μάθει νέες πληροφορίες για τον κόσμο (τα θέματα θα έχουν βασιστεί σε υλικό του δημοτικού).
ΤΙ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΕΡΙΕΧΕΙ ΤΟ ΤΣΑΝΤΑΚΙ ΤΟΥ ΚΑΘΕ ΠΑΙΔΙΟΥ
Κάθε παιδί πρέπει να έχει μια προσωπική τσάντα που θα περιέχει:
- Μια μικρή πετσέτα
- 1 μπλουζάκι
- 1 πλαστική σακούλα
- 1 πιάτο, 1 ποτήρι (πλαστικά επαναχρησιμοποιούμενα)
- Μωρομάντηλα
- Σνακ (φρούτα, ξηροί καρποί, μπάρες, κριτσίνια – όχι σνακ που αλλοιώνονται στη ζέστη)
- 1 πετσέτα θαλάσσης ή ψάθα (έπειτα από ενημέρωση, μόνο για τη μέρα που θα είμαστε στον κήπο για kids yoga ή άλλη χαλαρωτική δραστηριότητα)
- 1 μαγιό & παντοφλάκια τύπου crocks ( έπειτα από ενημέρωση για τη μέρα του μπουγέλου)
ΟΙ ΘΕΡΑΠΕΥΤΡΙΕΣ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ:
ΙΣΑΒΕΛΛΑ ΚΟΝΤΟΠΟΥΛΟΥ, ψυχολόγος/παιδοψυχολόγος, ψυχοθεραπεύτρια
ΚΑΤΙΑ ΤΣΙΑΜΗ, ψυχολόγος/ ειδική παιδαγωγός
ΙΜΑΝ ΣΑΛΗΜ, ψυχολόγος/ εικαστική ψυχοθεραπεύτρια (art therapist)
ΜΑΡΙΑ ΜΑΝΣΟΥΡΗ, εργοθεραπεύτρια
ΕΛΕΝΑ ΜΑΝΟΥΣΕΛΗ, λογοθεραπεύτρια