Οι φράσεις «ζούμε πρωτόγνωρες καταστάσεις» κι «είμαστε σε αχαρτογράφητα νερά» τους τελευταίους μήνες έχουν αρχίσει να είναι μια καθημερινότητα για τη ζωή μας.
Σχεδόν σε κάθε κοινωνική συναναστροφή, ανεξαρτήτως ηλικίας, θα υπάρξει και μια ανταλλαγή απόψεων ή ένας σχολιασμός της νέας πραγματικότητας. Φράσεις, συζητήσεις καθώς κι η προσπάθεια για να δούμε τα πράγματα με ένα πιο θετικό τρόπο δεν σημαίνει ότι δεν κρύβουν από πίσω ένα φόβο ή κι ένα πανικό.
Όσο κι αν αντιστέκεσαι στο άγχος σου για αυτή τη νέα κατάσταση, αυτό θα βρει ένα τρόπο να ξεσπάσει. Είναι η ώρα που τα ψυχοσωματικά συμπτώματα αρχίζουν να «κάνουν party». Παρόλο που κοιμάσαι αρκετές ώρες ξυπνάς πιο κουρασμένος από ποτέ; Βασικά, κοιμάσαι; Κι αν ναι, πώς κοιμάσαι; Απολαμβάνεις τον ύπνο σου ή δεν αντέχεις άλλο τους εφιάλτες κι η ώρα του ύπνου είναι μια μαύρη ώρα κι ένα καταναγκαστικό μαρτύριο; Ένας ξαφνικός πόνος στο λαιμό που συνοδεύεται από έναν πανικό «Αυτό ήταν! Κόλλησα!». Επίσης, υπάρχει κι ο φόβος του σεσημασμένου πλέον! «Όλοι θα ξέρουν και θα λένε ο Τάδε κόλλησε τον ιό. Πώς θα με πλησιάσει άνθρωπος ξανά μετά από αυτό;»
Τον καιρό που οι άνθρωποι έχουμε ανάγκη από την κοινωνική καθώς και τη σωματική επαφή περισσότερο από ποτέ, είμαστε αναγκασμένοι να το σκεφτόμαστε δέκα φορές πριν κάνουμε κάποια τέτοια κίνηση.
Και στο δια ταύτα λοιπόν! Ο μόνος τρόπος για να αντιμετωπίσεις και να ξεπεράσεις τον κρυμμένο φόβο και το άγχος σου είναι απλά να αρχίσεις να το αποδέχεσαι. Όλοι έχουμε τα αδύνατα σημεία μας κι είναι ανθρώπινο να φοβόμαστε. Άλλωστε ο φόβος είναι πολλές φορές κι ο «φίλος» που μας προστατεύει από ριψοκίνδυνες καταστάσεις. Αναγνώρισε το φόβο σου και δέξου τον. Ζήτα βοήθεια από έναν ειδικό ψυχικής υγείας όπου θα δουλέψετε εξατομικευμένα πάνω σε αυτά που σε απασχολούν.
Δεν είσαι ο μόνος που νιώθει έτσι. Μην μένεις μόνος λοιπόν!