Ο όρος σεξουαλικότητα έχει ταυτιστεί λανθασμένα με τη σεξουαλική επαφή. Η σεξουαλικότητα είναι συναισθηματική, κοινωνική, πολιτισμική, σωματική και σημαίνει κάτι διαφορετικό ανάλογα με το φύλο, την τάξη, τη φυλή, την ηλικία, τη χώρα κλπ.
Είναι αξίες, στάσεις, συναισθήματα, αλληλεπιδράσεις και συμπεριφορές. Η σεξουαλική ανάπτυξη είναι μέρος σεξουαλικότητας.
Η σεξουαλική ανάπτυξη αρχίζει από μικρή ηλικία και συνεχίζει να αναπτύσσεται κατά τη διάρκεια της ζωής του ατόμου.
Τι συμβαίνει όμως με τη σεξουαλική ανάπτυξη στα παιδιά, εφήβους και ενήλικες που βρίσκονται στο φάσμα;
Υπάρχουν δυστυχώς πολλοί μύθοι και προκαταλήψεις σχετικά με αυτό το θέμα. Πολλοί θεωρούν ότι όσοι άνθρωποι βρίσκονται στο φάσμα είναι ασεξουαλικά όντα ή αντίθετα υπέρμετρα σεξουαλικά όντα.
Η πραγματικότητά ωστόσο είναι διαφορετική!
Έρευνες έχουν δείξει πως η σωματική-φυσική ανάπτυξη καθώς και η σεξουαλική ανάπτυξη ενός παιδιού με ΔΑΦ ακολουθεί την τυπική εξέλιξη. Επομένως, έχουμε τυπική ανάπτυξη σωματικά και σεξουαλικά, αλλά ίσως υπάρχουν ελλείμματα στο συναισθηματικό κομμάτι, στις γνωστικές και κοινωνικές δεξιότητες.
Επομένως, ίσως δημιουργηθούν στάσεις, κρίσεις, συμπεριφορές μη αποδεκτές πάνω στο θέμα ή στην έκφραση της σεξουαλικότητας.
Για παράδειγμα:
- Αγγίγματα ιδιωτικών μελών σώματος τους ή άλλων σε δημόσιο χώρο
- Αυνανισμός σε δημόσιο χώρο
- Χειρονομίες
- Ακατάλληλη συζήτηση για θέματα που αφορούν τη σεξουαλική επαφή
- Αφαίρεση ρούχων σε χώρους που δεν επιτρέπεται, κτλ.
Εκεί πρέπει να παρέμβουμε ως γονείς ή θεραπευτές και να δράσουμε προληπτικά ή κατευναστικά, ώστε να βοηθήσουμε το παιδί ή τον έφηβο!
Τι περιλαμβάνει η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση;
- Αναγνώριση μελών ανθρώπινου σώματος (ιδιωτικά μέρη σώματος)
- Διαφοροποίηση φύλων
- Ιδιωτικός & δημόσιος χώρος
- Προσωπική υγιεινή
- Εφηβεία
- Σεξουαλική επαφή
- Αντισύλληψη
- Αυνανισμός
- Όρια – αγγίγματα σε άλλα πρόσωπα
- Ακατάλληλα αγγίγματα προς εμάς ή προς άλλους κλπ
Μέσα από εικόνες, βίντεο, κοινωνικές ιστορίες, κανόνες, ανάλυση συμπεριφοράς, ενισχυτές κ άλλα εκπαιδευτικά μέσα, μπορούμε να μάθουμε στο παιδί/έφηβο να αναπτύξει σωστά τη σεξουαλικότητα του και να προστατέψει τον εαυτό του (σωματικά & συναισθηματικά)!
Σε κάθε περίπτωση χρειάζεται να συμβουλευτούμε έναν ειδικό ψυχικής υγείας ώστε να πάρουμε την κατάλληλη καθοδήγηση για το πως να προσεγγίσουμε το ζήτημα.
-Κάτια Τσιάμη, ειδική παιδαγωγός