Μιλώντας για την κατάθλιψη

Κατάθλιψη, μια λέξη την οποία μπορεί να την ακούσουμε από ένα γιατρό ή να τη δούμε και σαν λέξη σε ένα περιοδικό γραμμένη. Ίσως πολλές φορές να χρησιμοποιείται και καταχρηστικά όταν μια κατάσταση ή ένα γεγονός δεν μας αρέσουν και λέμε την έκφραση «θα πάθω κατάθλιψη με όλα αυτά που μου συμβαίνουν!».

Εδώ αξίζει να πούμε ότι η κατάθλιψη ως διάγνωση, μπορεί να δοθεί μόνο από κάποιον ειδικό ψυχικής υγείας. Τα κριτήρια είναι πολλά και έχουν να κάνουν με τη χρονιότητα και την ένταση. Είναι μία κατάσταση πολυπαραγοντική θα μπορούσαμε να πούμε, που αρκετές φορές μπορεί όντως να μη γίνει αντιληπτή διότι το άτομο που υποφέρει, έχει ίσως την ικανότητα να το κρύψει πολύ καλά.

Στις μέρες μας, θέλοντας να μειώσουμε το στίγμα για τις διάφορες ψυχικές καταστάσεις μπορεί να χρησιμοποιούνται οι διαγνώσεις με μεγαλύτερη ευκολία από τους ανθρώπους γύρω μας. Θέλει ιδιαίτερη προσοχή όμως διότι ένας καταθλιπτικός μπορεί να διαφέρει αρκετά σαν κατάσταση και μορφή από κάποιον άλλον, οπότε η σύγκριση καταστάσεων και ατόμων είναι σίγουρα κάτι το μη χρήσιμο. 

Συνήθως μπορεί να έχουμε στο μυαλό μας ότι κατάθλιψη μπορούν να πάθουν οι άνθρωποι που έχουν περάσει μόνο κάποια τραγικά περιστατικά. Αυτό όμως είναι κάτι που δεν ισχύει. Διότι, στην κατάθλιψη μπορεί να οδηγήσουν πολλά μικρά γεγονότα που δρουν συσσωρευτικά στο άτομο. Ακόμη, μπορεί μία κατάσταση μετάβασης, όπως η προσπάθεια για να βρει κάποιος δουλειά,  να πυροδοτούν σκέψεις και συναισθήματα αδιέξοδα μετά από πολλές άκαρπες προσπάθειες. Επιπροσθέτως, μεταβατική κατάσταση μπορεί να είναι και μία μετακόμιση ή μία αλλαγή φάσης ζωής, όπως ένας χωρισμός. 

Αξίζει να έχουμε υπόψιν μας, ότι ο καθένας, επηρεάζεται σε διαφορετικό βαθμό από τις διάφορες καταστάσεις καθώς έχει άλλα βιώματα και εγγραφές στο ασυνείδητό του. Ένας άνθρωπος με κατάθλιψη, χρειάζεται να επικοινωνήσει τις δυσκολίες του και να κάνει βήματα προς το να αφοσιωθεί στις δικές του προσωπικές ανάγκες. Να τονίζουμε σε έναν άνθρωπο τα θετικά που του συμβαίνουν και να του λέμε να σκέφτεται με θετικό τρόπο είναι κάτι που όχι μόνο δεν βοηθάει τον άνθρωπο που υποφέρει αλλά μπορεί να τον καταβάλλει και περισσότερο. 

Σε κάθε περίπτωση, αξίζει να έχουμε κατά νου, ότι ένας ειδικός είναι ο κατάλληλος άνθρωπος για να βοηθήσει και ότι είναι μία κατάσταση η οποία με σωστή διαχείριση θα περάσει και θα μπορεί να αποτελεί μια ανάμνηση. Δεν είναι μία διάγνωση που υποχρεωτικά θα ακολουθεί κάποιον δια βίου. 

μοιράσου το:

Facebook
Twitter
Pinterest
Μετάβαση στο περιεχόμενο