Μια ματιά στην ψυχοθεραπεία

Φήμες, ιστορίες και κυρίως σκηνές από ταινίες είναι αυτό που έρχεται στο μυαλό ενός ανθρώπου όταν σκέφτεται να κλείσει το πρώτο ραντεβού με έναν ψυχολόγο. Θα μου πει επιτέλους κάποιος ειδικός, κάποιος που ξέρει, τι να κάνω; Γνωστό το ερώτημα κι η απάντηση «όχι» είναι συνήθως αρκετά απογοητευτική. Θα λύσω όμως το πρόβλημά μου; Πιθανόν…δεν μπορεί κάποιος να απαντήσει με σιγουριά. Τι γίνεται λοιπόν μέσα στο δωμάτιο την ώρα της ψυχοθεραπείας;

Το πρώτο πράγμα που βοηθάει να έχει κάποιος κατά νου πριν το ραντεβού του, είναι οι στόχοι του, το τι θέλει να πετύχει, που θέλει να φτάσει, αν θέλει να αλλάξει κάτι ή όχι. Το μυστήριο συνοδεύεται συνήθως από το γεγονός ότι κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός από τον άλλον κι έχει και διαφορετικές ανάγκες. Για αυτό το λόγο και αυτό που γίνεται μέσα στο δωμάτιο την ώρα της ψυχοθεραπείας είναι κάτι προσαρμοσμένο στο θεραπευόμενο. Άλλος χρειάζεται ερωτήσεις για να μπορέσει να κάνει την αρχή, άλλος τα έχουν προετοιμάσει όλα πάρα πολύ και τα λέει απευθείας, αυτά είναι η μία πλευρά όμως. Από την άλλη πλευρά, ο κάθε ψυχολόγος (ψυχοθεραπευτής λέγεται όταν έχει ακολουθήσει και εξειδικευτεί σε κάποια προσέγγιση όπως η συστημική, η ψυχοδυναμική, η συμπεριφορική κ.α.) έχει και το δικό του προσωπικό στυλ το οποίο είναι μέρος του τρόπου που δουλεύει.

Στην ερώτηση «κι αν δεν μου ταιριάξει η ψυχοθεραπεία;». Εδώ είναι χρήσιμο να έχουμε και κατά νου, ότι μία επίσκεψη σε έναν ή και δύο ψυχολόγους δεν αντιπροσωπεύει ολόκληρη την επιστήμη της ψυχολογίας. Είναι πιθανόν δύο θεραπευτές να έχουν εκπαιδευτεί και να ακολουθούν την ίδια θεραπευτική προσέγγιση και η εμπειρία μιας συνεδρίας και με τους δύο να διαφέρει πάρα πολύ.

Μη διστάζεις, να ψάξεις, να ρωτήσεις και να δοκιμάσεις διαφορετικούς ανθρώπους και προσεγγίσεις. Ο χρόνος που θα χρειαστείς για να «γίνεις καλά» είναι και ανάλογος με τους στόχους σου, το ρυθμό που θέλεις να δουλέψεις και φυσικά το κατά πόσο είσαι έτοιμος για αυτό. Να έχεις όμως πάντα κατά νου, ότι όπως το πρόβλημα σου χρειάστηκε χρόνο για να δομηθεί και να σε φέρει στη σημερινή σου κατάσταση, έτσι χρειάζεται και χρόνο για να αποδομηθεί.

μοιράσου το:

Facebook
Twitter
Pinterest
Μετάβαση στο περιεχόμενο