ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ (Έργο + θεραπεία) θεραπεία μέσω του έργου!

Είναι μία επιστήμη η οποία ανήκει στον τομέα της υγείας και πρόνοιας. Η Εργοθεραπεία μέσω του έργου (στην επιστήμη αυτή το έργο είναι μέσο και στόχος), με ολιστική προσέγγιση και με γνώμονα τις προσωπικές ανάγκες και επιθυμίες του ατόμου, στοχεύει στην ανάπτυξη της λειτουργικότητας και της ικανότητάς του να συμμετέχει στα έργα τα οποία είναι σημαντικά για αυτό, στη μέγιστη ανεξαρτησία και αυτονομία του στην καθημερινότητά του και στην προαγωγή της ποιότητας ζωής του.

Τί είναι; 

  • Είναι μία επιστήμη η οποία ανήκει στον τομέα της υγείας και πρόνοιας. Η Εργοθεραπεία μέσω του έργου (στην επιστήμη αυτή το έργο είναι μέσο και στόχος), με ολιστική προσέγγιση και με γνώμονα τις προσωπικές ανάγκες και επιθυμίες του ατόμου, στοχεύει στην ανάπτυξη της λειτουργικότητας και της ικανότητάς του να συμμετέχει στα έργα τα οποία είναι σημαντικά για αυτό, στη μέγιστη ανεξαρτησία και αυτονομία του στην καθημερινότητά του και στην προαγωγή της ποιότητας ζωής του.
  • Ο εργοθεραπευτής, με απώτερο στόχο τη θετική επίδραση και αλλαγή στη ζωή του ανθρώπου, αποτελεί σύμμαχο στο σχεδιασμό παρεμβάσεων που καθιστούν το άτομο ικανό να επιτύχει τους προσωπικούς του στόχους και να ζήσει μια ζωή με νόημα για εκείνο, συμβιώνοντας με άλλα άτομα σε ένα δεδομένο κοινωνικό, οικονομικό, πολιτικό και πολιτισμικό περιβάλλον.
  • Ορίζεται ως η θεραπευτική χρήση δραστηριοτήτων
    καθημερινής ζωής (έργα) για άτομα ή ομάδες στοχεύοντας στην ενίσχυση της συμμετοχής τους σε ρόλους, συνήθειες και ρουτίνες στο σπίτι, το σχολείο, την εργασία, την κοινότητα και άλλα επιθυμητά για εκείνα πλαίσια.
    Αξίζει να αναφερθεί πως η εργοθεραπεία απευθύνεται σε ανθρώπους όλων
    των ηλικιών που λόγω κάποιας διαταραχής, τραύματος ή δυσκολίας έχει επηρεαστεί σε ένα βαθμό η εκτέλεση των δραστηριοτήτων της καθημερινής τους ζωής. Με λίγα λόγια, εστιάζει στη δημιουργία ή τη διευκόλυνση ευκαιριών συμμετοχής σε έργα, δηλαδή στην ενίσχυση της εμπλοκής του ατόμου σε επιθυμητές καταστάσεις ζωής.

  • Ορισμός της έννοιας του έργου (αποτελεί κεντρικό πυλώνα στην Εργοθεραπεία καθώς η δύναμή του μπορεί να επιφέρει πολλές αλλαγές στη ζωή των ανθρώπων) : είναι μια δραστηριότητα με σκοπό, στην οποία το άτομο δεσμεύεται και συμμετέχει στη καθημερινότητα με σταθερότητα, αντλώντας απ’αυτή νόημα και ταυτότητα. Το έργο καθορίζεται από το ίδιο το άτομο και είναι σημαντικό για την ανάπτυξη της αίσθησης εαυτού.

Ως έργο ορίζουμε κάθε δραστηριότητα καθημερινής ζωής
στις οποία εμπλέκονται οι άνθρωποι. Τα έργα
καταλαμβάνουν χρόνο, έχουν σκοπό και νόημα και
θεωρούνται χρήσιμα για το άτομο το οποίο εμπλέκεται σε
αυτά (ΑΟΤΑ, 2014)

Ταξινόμηση των Έργων :

  1. Δραστηριότητες Καθημερινής Ζωής (ΔΚΖ)
  2. Σύνθετες Δραστηριότητες Καθημερινής Ζωής (σΔΚΖ)
  3. Ανάπαυση και ύπνος
  4. Εκπαίδευση
  5. Εργασία
  6. Παιχνίδι
  7. Ελεύθερος Χρόνος
  8. Κοινωνική Συμμετοχή

Δραστηριότητες καθημερινής ζωής (ΔΚΖ) ή αλλιώς βασικές δραστηριότητες καθημερινής ζωής (ΒΔΚΖ) :   Είναι δραστηριότητες προσανατολισμένες στη φροντίδα του σώματος του ατόμου. Επίσης αποτελούν τις απαραίτητες δεξιότητες τις οποίες χρειάζεται να κατακτήσει ένα άτομο ώστε να είναι ικανό να εξυπηρετηθεί όσο το δυνατόν πιο αυτόνομα και λειτουργικά κατά την διάρκεια της καθημερινής του ζωής. (προσφέρουν τη δυνατότητα για βασική επιβίωση και ευημερία)

Δραστηριότητες καθημερινής ζωής (ΔΚΖ)  : 

1. ένδυση- απόδυση

2. σίτιση 

3. μπάνιο-ντουζ

4.τουαλέτα και υγιεινή τουαλέτας

5.κατάποση- μάσηση

6.σίτιση

7.λειτουργική κινητικότητα

8.προσωπική υγιεινή και περιποίηση

9.σεξουαλική δραστηριότητα

10. μέριμνα αντικειμένων προσωπικής φροντίδας

Σύνθετες δραστηριότητες καθημερινής ζωής (σΔΚΖ)

  1. Φροντίδα άλλων
  2. φροντίδα κατοικίδιων ζώων
  3. ανατροφή παιδιών
  4. διαχείριση επικοινωνίας
  5. οδήγηση και κινητικότητα στην κοινότητα
  6. οικονομική διαχείριση
  7.  απόκτηση και διαχείριση σπιτιού
  8. προετοιμασία γεύματος και αποκατάσταση χώρου
  9. θρησκευτική και πνευματική έκφραση
  10. διατήρηση της ασφάλειας και αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών
  11.  αγορές

Η κατανομή των έργων και των δραστηριοτήτων έγινε σύμφωνα με τον American Occupational Therapy Association (AOTA

Μαρία Μανσούρη, Εργοθεραπεύτρια

μοιράσου το:

Facebook
Twitter
Pinterest
Μετάβαση στο περιεχόμενο